2010. július 26., hétfő

Színek ezoterikus vonatkozásai


A színeknek meghatározó szerepe van minden egyes életterületünkön. Ott vannak a lakásunkban, az udvaron, a természetben , a munkahelyen, a ruházatunkon mindenhol.
De mit is jelent az, hogy szín? Egy adott tárgyról visszaverődő fénysugarak-fénnyalábok, amik eljutnak szemünbe a retinán át , ahol az ott lévő úgynevezett csapok és pálcikák által alakulnak különböző színképpekké amit aztán az agy alakít át végleges színérzetté.
Milyen színeket is ismerünk? Zöld, kék, piros, sárga, lila, barna, arany, szürke, ezüst, fehér, fekete, narancssárga, rózsaszín, illetve ezeknek az árnyalatait. De mit is jelentenek ezek a színek? Miről lehet belőlük következtetni? Nos,nézzük meg:

Zöld: a természetre, tavaszra asszociálhatunk róla, a növények is többnyire ilyen színűek, nyugtató hatású, ezért is szokták általában a kórházakban zöldszínűre festeni a falakat. Bolygója a Vénusz. A szívcsakrához tartozó szín.

Kék : a víz színe, az érzelmek kapcsolódnak hozzá, kiváló lázcsillapító hatású ha kékszínű energiát juttatunk az aurába magas láz esetén. Ezenkívül van egy frissítő, hűtő hatása is. Pénzmágiához is javasolnám Jupiter miatt, amihez szintén a kék szín fűződik. A torokcsakra színe.

Piros: róla a vér, agresszió, tűz, szenvedély, lüktetés, harc jut eszünkbe. Jelenthet még magas hőmérsékletet is ha aurában van jelen . A Mars bolygóhoz tartozik ez a szín illetve a gyökércsakrához is hiszen az is piros.

Sárga-Arany: A Nap bolygó színe. Hozzátartozik a nemesség, gazdagság, apai a teremtői energiák, férfiasság. Pozitív kisugárzású,boldogságot hírdet,az egó és az önkifejezés is ehhez a sárgához tartozik. A koronacsakra színe.

Lila: a magas intelligenciát,bölcsességet jelképezi számomra érett színt is jelent,hozzátartozó bolygó a Szaturnusz. A harmadik szem csakra színe.

Barna: a föld színe, a növények tápanyagának és kiválasztásából származó anyag színe,a föld elemhez tartozik, bolygója a Szaturnusz.

Szürke: ismét egy Szaturnuszi színről van szó, nekem a nem egyértelmű, sunyi, alattomos érzet ugrik be róla, gondoljunk csak a ködre, ami eltakarja az utat hogy jobb rálátásunk legyen és gondtalanul haladjunk utunkon vagy ott a kifejezés, hogy valaki ködösít ha nem akarja felfedni az igazságot. A fehér és a fekete keveredése, a pólusok eggyesülése, Jing és Jang együtt-

Ezüst: a Hold színe, a női principiumé, a titokzatosságé, a Holdistennőé.

Rózsaszín: a piros szelíd változata, számomra az éretlenséget szimbolizálja,valami ami várat magára, hogy kifejlődjön,kezdetleges szeretetre is utalhat.

Narancssárga: ehhez a színhez tartozik az élet,sexualitás,a szakrálcsakra színe is egyben.

Fekete: ismét egy Szaturnikus színről beszélünk, az éjszaka, az álmok világa, a tudatalatti felébredése és működése kapcsolódik ide, a fekete szín tulajdonsága, hogy elnyeli a fényt. Aurában is előfordul, akkor védelemi szerepet tölt be. Általában akkor jelenik meg fekete az aurában amikor az illető valamit el akar titkolni, relytegetnivalója van amit nem akar mások előtt felfedni.

Fehér: ez a szín az ami az összes többit magába foglalja. Fényvisszaverő hatása ismert. A tisztaság, szűziesség, ártatlanság fogalmak kötődnek hozzá.
-Na de mire is használhatók ezek az információk?
-Például arra, hogy ha meglátunk egy tárgyat és annak színét azonnal van fogalmunk arról, hogy hányadán állunk vele,milyen energiái vannak ami által közelebb kerülünk hozzá és bővítjük tudásunkat. A színek sokmindent elárulnak viselőikről. Lehet következtetni a hangulatra, kedvre, energiaszintre.
Erre egy jó példa amikor meglátunk egy emberi aurát,látjuk hogy zöld meg kék és lila. Akkor már lejön az illetőről, hogy nyugodt, filozófikus, bölcs emberrel van dolgunk és ennek megfelelően állunk hozzá. Ha egy olyan aurával rendelkező ember kerül mellénk aki piros és fekete színű másképp bánunk vele, mert tudjuk, hogy nem őszinte, alattomos és ráadásul még lobbanékony vagy esetleg ideges is szóval nem árt az óvatosság.

Példaként említeném még amikor színes poharakból vagy bögréből iszunk. Ha valakinek fogytán az életenergiája akkor érdemes sárga vagy narancssárga színű pohárból inni, hogy feltöltödjön a lemerült energiarendszer, ugyanis a pohárban lévő folyadék átveszi a pohár színének rezgéseit ezálatal képes a sárga szín frekvenciáján rezegni és kiváltani a sárgához kapcsolódó hatást. Amikor lázasak vagyunk igyunk egy kék bögréből és a láz csillapodni fog. Ha szervezetünket egy stresszes nap után leszeretnénk nyugtatni akkor a zöld pohárba töltsünk innivalót magunknak, hogy egy általános nyugalom legyen úrrá a testen, lelken.
Az is meghatározó, hogy az ember milyen színű ruhába jár illetve hogy alkalomhoz megfelelő színű ruhát vesz fel. Ha valaki nagyon aktív, erős az egója, vidám természetű ő szívesen hord sárgát. Aki általánosan kapcsolatban áll magas intelligenciával az előszeretettel visel lila ruhadarabokat. Aki harcias,tüzes,lobbanékony jellem az gyakran hord pirosat.

Nézzük az alkalmakat, amik meghatározott színeket írnak elő ruha színviselet szempontjából. Erre egy gyakori példa a keresztény esküvő, amikor a menyasszony fehér ruhába öltözik,ami a tisztaság,szüziesség jelképe ami a keresztény vallásban elengedhetetlen, hogy a menyasszony szűz legyen amikor férjhez megy és a ruha ezt kívánja kifejezni.A kínai és az indiai kultúrában temetéskor fehérbe öltöznek,miel náluk ez a halál színe.A színek jelentése és alkalmazása kultúránként és egyéni értékrend alapján változhat.Az sem véletlen,hogy a vadászok zöld egyenruhát viselnek amikor vadásznak,hiszen a zöld az erdőhöz,természethez kötődik illetve igy bele tudnak olvadni a környezetbe és elrejtőzni az elejtendő vad elől.
A világban mindenhol találkozunk színekkel,amiknek meghatározó szerepük van.Egy plusz információt közölnek velünk,amit érdemes és egyben izgalmas megfejtenünk, hogy teljesebbé váljon ezáltal az életünk.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...