2010. október 6., szerda

Nut


Óegyiptomi égistennő, Su és Tefnut lánya, Geb testvére és hitvese, a héliopoliszi enneád tagja (a heliopoliszi 9 istenből álló istenség együttes, a Napbárka utasa).
Az ő gyermekei Ízisz, Ozirisz, Seth, Nephtisz. Egyik ábrázolási formája, a nő akinek egy vízzel teli kancsó van a fején, a másik ábrázolási formája pedig a következő: karjai és lábai érintik a földet, teste meghajlik, amin csillagok vannak. Karjai és lábai jelentik az ég 4 darab tartóoszlopát, amin az ég pihen. Nut alá van támasztva az apja, Su által. Férje, Geb, pedig alatta fekszik a földön. A mítosz szerint amikor Su felemelte Nutot ( az eget) Geb fölé ( föld) a káosz megszűnt, de ha valaha is elhagyja ezt a pozíciót akkor a káosz visszaáll. Szimbólumai a csillagok, éjszakai égbolt, tehén.
Nutnak szerepe volt az óegyiptomi naptár kialakulásában. A mítosz szerint egy átok miatt Nut nem szülhette meg gyermekét az év egy napján sem. Ezt a problémát úgy orvosolta, hogy egy kockajátékon Thottól nyert 5 plusz napot az évhez , amin már megtudta szülni gyermekét, akkoriban 360 napból állt egy év, és ezután lett 365 napos egy év.


Meredith

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...