2011. július 13., szerda

Hársfa tea – Hársfa

Magam is nagyon kedvelem az íze miatt. Úgy ismerkedtem meg vele, hogy kisgyermekként nagyon sokszor fájt a torkom. Nagyanyám a falusi hagyományok szerint hársfa teát szokott nekem olyankor készíteni.
Szivesen kortyolgattam, megnyugtatott. Már a készülő tea illatától is jobban szoktam érezni magam.


Fogalmam sem volt róla, hogy a germánok szent fája gyógyított engem, az a fa amelyet a szerelmesek fájának tartottak.A középkorban Mária-képeket, vagy szenteket formázó szobrokat faragtak belőle.
Egyik legismertebb példa a csíksomlyói templomban található Mária szobor:

 csíksomlyói Mária-szobor
bővebb infórmáció


Hársfákat ültettek a magyar falvak temetőihez vezető utakra, a falvak utcáira, a templomkertekbe.
Valahonnan mindig hozzá lehet férni.
Nagyanyám a gyümölcsös fele vezető földút mellett szokta a hársvirágot gyűjteni, majd szárítani, hogy egész évre jusson belőle. Kellett, hogy mindig legyen otthon.

hársfatea

Természetes hatóanyagai: 
Flavonidok, nyálkaanyagok, cseranyag és illóolaj.

Elsősorban köhögéscsillapításra és izzasztó teaként használható. Remuma, köszvény és spanyolnátha kezelésére is alkamas.

Érdemes tudni, hogy nem csak  hársfavirágokból készült tea, hanem a hársfaszén is gyógyhatású, ami elsősorban gyomor és bélbántalmak kezelésére alkalmas.

Magyarországon leginkább a kislevelű hárs,  a nagylevelű hárs és az ezüsthárs elterjedt. Népi gyógyászatban leginkább a kis- és nagylevelű hárs használatos.

Búcsúzóul csak egy jótanács:
Egy évnél tovább gyógyítás céljából ne használjuk a szárított leveleket, mert az illóolaj, ennyi idő alatt szinte teljesen elpárolog a levelekből!
Citrommal és mézzel izesítve viszont továbbra is élvezetes tea készíthető a levelekből az 1 év eltelte után is.

Áldás,
AtommNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...