2012. október 16., kedd

Az Anyatermészet őszi ajándékai

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, Petőfinek…..
Mert Én nem szeretem.
Az őszt és a telet csakis összefüggéseiben tudom méltányolni.
Az ősszel gyűjtött, termésekből, gyökerekből főzött forró italokkal a kezemben, a téli napokon, várom a tavaszt…
Mik is ezek és mire jók? Mind-mind a természet ajándéka az Őt meglátogatónak. Van, ami gyógyít, van, ami melegít és van, ami az ízével csábít fogyasztásra.
Nézzünk néhány könnyen megtalálható példát,
Kezdjük a kedvencemmel, a Csipkebogyóval!  Ezt a csodás bokrot mindenki ismeri akár erdőt, mezőt járva akár a parkban, a rejteke alatt vallott szerelmek kapcsán. Egész nyáron csodálhatjuk egyszerű szépségét és finom illatát, bogyóját begyűjtve és elkészítve ízletes és egészséges italokat nyerünk. C-vitamin tartalma megszégyeníti bármely citrus félét, és ha édesítővel nem keverjük friss savanykás íze szomjoltóbb bármilyen italnál.Fantasztikus italokat és lekvárokat készíthetünk belőle, amiket egész télen használhatunk a süteményekbe.

Következő növényünk a nem kevésbé ismert és sokoldalú bodza.
Bár a virágzáson rég túl vagyunk, de érdemes megemlíteni ízletes teáját és szörpjét, amit mindannyiunk családjában régről ismernek. Most ősszel gyümölcsét és kérgét gyűjthetjük. Gyümölcse kissé fanyar, kissé keserű, kissé csípős, hűsítő hatású, igen gazdag C-vitaminban. Remekül gyógyítja a reumatikus betegségeket, serkentő izzasztó és vértisztító hatása is kiemelkedő. Elkészítése igen változatos. Készíthetünk belőle szörpöt, teát, lekvárt, turmixot, likőrt és befőttet. Kérgéből hashajtót készíthetünk. Levele méregtelenítő hatású. Erdő-mező járóként nagyszerű csemege a kökény.
Kiváló lekvár, bor pálinka vagy likőr alapanyag ami ízletessége mellett kiváló ideg- és immunrendszer erősítő, betegségek után roborálásra használják. Fogyókúrázók zsírégető hatása miatt kedvelik és egyben méregtelenít és remek vértisztító is. Télen forró teája igazi elixír a testnek és a léleknek.

Áfonya.Ezt a gyümölcsöt én tányéron láttam először egy szép sült vad társaságában és az íze az, ami megfogott. Viszont felhasználhatósága és hatása olyan széleskörű, hogy bőven meghaladja ennek a kis irománynak a határait ezért kérlek kedves olvasó az általam említett néhány dolgon túl járj utána és használd ezt a csodás gyümölcsöt. Készülhet belőle, bor, likőr, tea, lekvár és remek kiegészítője gyümölcsleveseknek, salátáknak. Hatásai közül a legfontosabbak, Emésztő rendszer, indulástól érkezésig, gyulladáscsökkentő, javítja a bélflórát( még Pocak is hálás lesz ;) ) A szem élességét is javítja Antioxidáns hatása kiemelkedő. Levele epe-vese-cukor betegségek kezelésére használ. Lekvárja vaddisznó sült mellé kihagyhatatlan.
Végül, de nem utolsó sorban említeném meg az országban fellelhető összes gyümölcsöt. Mindnek van jótékony hatása, ha más miatt nem a vitamin és rost tartalom miatt. De ami legalább ilyen fontos, hogy ízükkel a hideg borongós őszi, téli napokon estéken melengetik lelkünk és testünk. Darabolva pucolatlanul vagy pucolva némi mézzel, ne adj Isten cukorral vízben főzve remek teákat készíthetünk, magát a gyümölcsöt, mint kompótot fogyaszthatjuk.
A fent említett italok, ételek mellett a tavaszi fáradtság messze elkerül mindenkit, és ha Decemberben megnövelt áfonya mennyiséget fogyasztunk még az ünnepi plusz kilókat is megelőzhetjük.
Egészségünkre
W.W.Lucian

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...