2016. október 15., szombat

Stresszoldás természetes módszerekkel„Az vagy, amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál.”
                                                                                   (Buddha)

 A stressz napjaink néma kisérője, amely már a gyermekek életében is jelen van az óvodában. Ha nem kezeljük időben ezt a helyzetet, fizikai betegséggé fajulhat. Előszőr magas vérnyomás, később fizikai betegség,  akár agyvérzés is kialakulhat. Saját magunk is kidolgozhatunk módszereket a stressz kezelésére. Mindenkit más nyugtat meg. Van, aki a fizikai munkában talál megnyugvást, mások kreatív tevékenységben tudják levezetni  a feszültséget. Ezzel adott esetben akár  remekműveket is alkothatnak. A sport is kiváló módszer. A sportágak közül a jóga, nemcsak stressz oldásra jó, hanem az egészségünkre is pozitív hatással van.

Kiváló jóga gyakorlatok:
A fiatalság forrása 5 tibeti jóga gyakorlat, és a róla szóló könyv, amely, önmagában is érdekes olvasmány. A könyv hőse találkozik a rég nem látott barátjával, aki elmeséli  hogyan találta meg a fiatalság forrását, ami nem egy szó szoros értelemben vett forrás, hanem egy jóga gyakorlat sor, amitől a szervezet megfiatalodik, egészséges lesz.


A fiatalság forrása:

De a jóga bármilyen formája megnyugtató, amely alakítja, formálja a testet, és a szervezet működését vissza állítja a normális szintre. Szeretettel ajánlom ezt a könyvet:


Számomra ez a könyv volt az áttörés. A könyvben a gyakorlatok ,és azok hatása is pontosan le van írva . Nehézségi szint szerint követik egymást a gyakorlatok. Mire eljutunk a nehezebb szintig, már hajlékonyabbnak, rugalmasabbnak érezhetjük magunkat. 5o éves voltam amikor kezdtem, de pár hét gyakorlás után a nyakamba tudtam tenni a lábamat.A sport bármilyen formában remek stresszoldó hatású.

Mindenkinek más a vérmérséklete, fizikai ereje. Ezért lehet a választott sportág akár karate, vagy balett.
A meditálás is lehet egy, a stressz oldások közül. Számos vezetett meditáció is található a youtube-n, annak, aki még nem gyakorlott ebben.
Ajánlott webhely a gyakorlatokhoz: 


De a lazítás is a gyógyulás eszköze lehet. Ilyen például a talpmasszázs, amelyet saját magunknak is lehet. A talpunkat masszírozhatjuk kézzel, de remek talpmasszázsfát is lehet kapni. Egy kiváló könyv nyújthat segítséget a talpmasszázshoz:
Mildred Carter: Öngyógyítás talpmasszázzsal
A stressz leküzdésének természetes módja:

"A reflexológia, a természet segítő keze”- írja Mildred Carter. A reflexmasszázs által, az agyalapi mirigynek küldött rezgések energiája által segíti, az egész szervezet egyensúlyát. Csupán annyit kell tennünk  hogy a nagy lábujj középpontjában található reflexgomb megnyomásával mozgásba lendítjük az életet adó rezgéseket. A hipotalamus szabályozza az agyalapi mirigy hormon kiválasztását, ez a mirigy, pedig az összes belső elválasztású mirigy tevékenységét ellenőrzés alatt tartja. Nem csoda tehát, hogy a hipotalamust és az agyalapi mirigyet gyakran királymirigynek is nevezik.
Ez a könyv szintén értékes darabja lehet a gyógyításról szóló gyűjteménynek, amit ajánlott használni.
Egy kis gyógytea ezek után szintén üdítő hatású lehet.
Citromfű

Nagyon egyszerű, de annál hatékonyabb recept a következő:
50 gr citromfű, melyből egy kávéskanálnyit leforrázunk 3 dl vízzel, 15 percig ázni hagyjuk, leszűrjük, és 2-3 adagra osztva fogyasztjuk el egy nap alatt.
A többi gyógyteától eltérően a citromfűtea minél gyengébb, annál hatásosabb. Éppen ezért, zöld Diazepamnak, vagy Seduxennek is hívjuk, mert csökkenti a feszültséget, és természetes módon oldja a kellemetlen érzéseket, fejfájást, nyugtalanságot, és elfeledteti velünk a nap kellemetlen pillanatait anélkül, hogy függőség jönne létre.

Ilyen módon hat, a belőle készített illóolaj is, amely nagyon kellemes illatú.  Már a kis üvegcsében levő citromfű-illóolaj szagolgatása is nyugtat, ugyanúgy, mint a kellemes, aromaterápiás gyógyfürdő, amikor egy kád meleg vízbe 2–5 csepp citromfű-illóolajat teszünk, és ebben fürdünk. Ez az illóolaj, elfoglalja a bőrben az összes fájdalomérzékelő idegrostot, és az ember áthangolódik a teljes megnyugvásra.
Rozmaring

Az alacsony vérnyomással rendelkező személyeknek, tökéletes választás a rozmaring, és citromfű tea együttes alkalmazása, mivel a rozmaring fokozza a citromfű idegerősítő gyógytulajdonságát, és normalizálja az alacsony vérnyomást. Ezenkívül a rozmaringnak pszichoszomatikus hatása is van, csökkenti a fizikai és a szellemi kimerültség tüneteit is.
Recept: 20 g citromfű, 100 g rozmaring. Egy evőkanálnyi egységet forrázzunk le 2,5 dl vízzel. Majd 15 perces áztatás után szűrjük le, és naponta szükség szerint egyszer vagy kétszer fogyasszunk belőle 2,5 dl-t. Ha elutazunk valahová, és alacsony vérnyomás gyötör bennünket, de nincs módunkban rozmaringteát készíteni, elég 2-3 csepp rozmaring-illóolajat tenni az ivóvízbe. Az illóolajat azonban belsőleg csak egy-két napig szabad alkalmazni. Belélegezve, vagy akár az illólámpába csepegtetve is csodákat művel. 

Orbáncfű és más idegerősítők


Ha valakinek magas a vérnyomása, akkor ajánlott a citromfű orbáncfűvel való kombinálása. Az orbáncfű segít az idegeket megnyugtatni depresszió, és magas vérnyomás esetén.
Ha az eddig említett teák nem bizonyultak hatásosnak, akkor vagy több idegerősítő gyógynövényt kombináljunk, vagy olyanokat, amelyek erősebb hatásúak.
Recept:
20 g citromfű,
50 g orbáncfű,
50 g levendulavirág,
50 g majoránna,
50 g orvosi zsálya,
50 g édeskömény,
50 g rozmaring,
100 g angyalfűgyökér.
A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket. Az orbáncfű gyógyítja a depressziót, a többi gyógynövény, pedig növeli az idegerősítő hatást úgy, hogy a feszültségben szenvedő ember újból visszanyeri lelki nyugalmát.


Csaplár Athene


Felhasznált irodalom:
Kállai János - Oláh Attila - Varga József: Egészségpszichológia a gyakorlatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...