2016. november 9., szerda

Pozitív gondolkodás a mindennapokban

„A világ minden szeretete a tiéd lehet, de ha te úgy döntesz, hogy boldogtalan leszel, boldogtalan maradsz. Pedig lehetsz boldog, végtelenül boldog minden ok nélkül - mert a boldogtalanság és a boldogság a te döntésed.”
(Osho)

Gondolkodásunk mindenre kihat. Az egész életünket, cselekedeteinket, ismerőseinket a gondolkodásunk, és érzéseink alapján alakítjuk. Alaposan megrágjuk az adott problémát, vagy döntést, mielőtt reagálunk.
Ha alapvetően negatívak vagyunk, ne csodálkozzunk rajta, hogy az életünk is egyre rosszabbnak tűnik. 


Képtalálat a következőre: „boldogság”


A pozitív gondolkodás hallatán sokan megriadhatnak, hatalmas elvárásnak tűnik elsőre. Mintha azt kérnék tőlünk, hogy folyamatosan legyünk vidámak és kicsattanóan jókedvűek. Ez teljesíthetetlen. Csupán arról van szó, hogy a hozzáállásunk mindenhez, megváltozik. Arra kell törekednünk, hogy nagyobb százalékban legyünk vidámabbak, pozitívak, reménnyel telik, mint amennyiben nem.
A kérdés az, hogy melyik utat választjuk egy helyzetben. Önsajnálatba merülünk, vagy kihozzuk belőle, amit csak tudunk.
Az élet nem áll meg, történnek dolgok, jók is, rosszak is. De sok minden változhat, ha a hozzáállásunk pozitívabb, mint eddig volt. Rengeteg olyan problémát, amin régebben napokig, hetekig rágódtunk, ma már nem is látunk problémának. Életünk eseményeit mi fogjuk uralni, a kezünkbe vesszük az irányítást és bátran belevetjük magunkat az újabb kalandba.
Figyeljük csak meg az embereket, hogy mennyit panaszkodnak, miközben nem tesznek semmit, hogy javuljon az életük. Aztán egyszer csak találkozunk egy olyan személlyel, aki sikeres és boldognak tűnik.

Képtalálat a következőre: „boldogság képekben”


Mi lehet a titka?
Csak annyi, hogy kevesebbet panaszkodik, és többet tesz. Derű látóbb az életével kapcsolatban.
Egy helyzet sikere legtöbbször csak azon múlik, hogy hogyan állunk hozzá.
Ha legyintünk, vonogatjuk a vállunkat és inkább bele se kezdünk, mert úgy sem sikerülhet, akkor valóban, nem is fog történni semmi jó.
De ha lelkesen és optimistán belefogunk, akkor még ha nem is lesz tökéletes az eredmény ahogy mi elképzeltük, akkor is lesz sikerélményünk. és sok tapasztalattal is gazdagodtunk. Tanultunk az esetekből, és lehetséges, hogy legközelebb még jobban fog sikerülni.
Pozitívan gondolkodni nem kötelező, de érdemes belefogni a saját érdekünkben.
Ha figyelembe vesszük, hogy a gondolataink és érzéseink által vonzunk be mindent az életünkbe, képzeljük el, mi történne, ha a gondolkodásunk nagyobb százalékban lenne pozitív, mint amilyen most.
Ha a hozzáállásunk bátrabb és optimistább lenne, akkor mennyivel sikeresebb lenne az életünk.
Az élet nem büntet minket. Mi magunk állítunk fel korlátokat, akadályokat és sokszor észre sem vesszük. Az Univerzum folyamatosan azon munkálkodik, hogy nekünk jobb legyen, miközben sok-sok akadályt gördítünk elé.
Ha ezt tudjuk, máris boldogabbak lehetünk az élettel kapcsolatban. Gondolkodjunk úgy, hogy mindenki csak jót akar nekünk. Tegyük mi is ezt. Akarjunk jót saját magunknak.
Amikor mind ezeket megtesszük, a problémák már nem is tűnnek problémáknak, könnyebben és talán hamarabb túl tudunk lendülni a feladatokon, helyzeteken. Kevesebbet idegesítjük magunkat.
Ha változtatni szeretnénk eddigi gondolkodásmódunkon, bármikor elkezdhetjük, nem függ semmitől, csakis tőlünk. Gondoljuk végig, miért is akarunk változtatni. Azért, hogy boldogabbak legyünk és sikeresebbek minden téren. 
Ez nagyon fontos mert, ha nincs célunk, hamar visszaesünk, mint sok más dologban is.
Írjuk ki magunknak inspiráló gondolatokat, amik fellelkesítenek minket.Képtalálat a következőre: „inspiráló idézet cetlin”Amikor elkezdünk másképp gondolkodni, ne várjunk azonnal eget rengető csodát, mert ez is pont olyan, mint más az életben, gyakorolni kell.
Akár ha sportot, nyelvet vagy zenét tanulunk, ugyan úgy a pozitív gondolkodást is gyakorolni kell nap, mint nap.
A berögzült szokásokat, gondolatokat nem lehet csak úgy felülírni pár óra alatt, de minden megtett apró lépés számít.
Még ha csak egy szép virágot is csodálunk meg valahol, vagy egy naplementét, a napunk máris sokkal kellemesebb lehet.
Apróságnak tűnhet, de mégis az ilyen „semmiségek” teszik ki a napunk legnagyobb részét. Így igen is számítanak!
Közben figyeljünk a történésekre, hogy észre is vegyük, amikor az eredmények látszódni kezdenek. Örüljünk mindennek.

          Néhány ötlet a pozitív gondolkodáshoz:

-          Amikor elkezdjük, ne támasszunk hatalmas elvárásokat magunkkal szemben és ne kötelező feladatnak tekintsük. Csupán egy mókás gyakorlatnak vagy játéknak. Végül is a szórakozás és a boldogság a cél. Azt pedig nem érhetjük el, ha már az elején görcsölünk.
Az életünk jobbá tételéhez segít hozzá minket a pozitív gondolkodás, de ha kizökkenünk, vagy visszaesünk, sincsen semmi baj. Bármikor megtehetjük, hogy újra kezdjük.  Nincs határidő és nincs kényszer.

-          Amikor a környezetedben elkezdenek panaszkodni és szinte elvárják a többiektől is ugyan ezt, akkor se menj bele. Nekünk már nem kell csatlakozni az ilyesféle társalgásokhoz. Azzal, hogy esetleg mi is elkezdünk az életünkben történő nem tetsző eseményekről beszélni, csak erősítjük őket vele, és romboljuk az addig elért eredményeinket, jókedvünket.

-          Amikor történik olyan helyzet, ami feldühít, kiborít minket, ami előfordulhat sűrűn, főleg munkahelyen, vagy a családi kapcsolatainkban akár, akkor sincs semmi gond. Beszéljük ki magunkból, vagy írjuk le, aztán tépjük össze. Nem jó elfojtani az érzéseinket, mert szép lassan mérgeznek meg minket.   Ha felbosszantanak, vezessük le a feszültséget, panaszoljuk el valakinek, vagy beszéljük meg az illetővel, ha lehetséges, és aztán engedjük el. Ne rágódjunk rajta napokig, hetekig, vagy akár évekig.

-          Próbálj szeretettel és megértéssel fordulni az olyan helyzet felé, ami a problémát okozza az életedben. Mindannyian emberek vagyunk, így lehet, hogy nem azért lettél leszúrva a munkahelyeden például, mert rosszul csináltál tényleg valamit, hanem mert mondjuk a másiknak is rossz napja van, valami emészti, és nem bírta tovább magában tartani, így máson vezette le a feszültséget. Nem feltétlenül jó és kellemes dolog, de néha csodákra képes, ha átgondoljuk, hogy talán valami problémája van, és nem vesszük magunkra. Ne támadjunk azonnal vissza.

-          Bármilyen probléma merül is fel az életedben, megoldás mindig van. Még ha nem is látszik azonnal akkor is. Ezeket a helyzeteket azért kapjuk, hogy tanuljunk belőle valamit, ami fontos a fejlődésünkhöz az életünk során. Csak olyasmivel találjuk szemben magunkat, amihez elég erőnk van, hogy megoldjuk őket. Bizakodva tekints mindig rájuk, és megérkezik a segítség, a megoldás, akár olyan formában, vagy személytől, akire nem is gondoltál volna soha.

-          Ha pl. felmondják az albérletünket vagy kirúgnak minket az állásunkból, az elég ijesztő elsőre. De ha belegondolunk, talán már nem is szerettük azt az állást vagy lakást, csak nem mertünk lépni ez ügyben. Így az élet egy kis nyomást gyakorol ránk, hogy kihozzon a számunkra káros környezetből és egy sokkal kellemesebb helyre vezessen minket. Érdemes elgondolkodni ezeken a helyzeteken. Lehet mi magunk is változtatni akartunk, csak eddig halogattuk.
Ha ilyen történik, ne dühöngjünk, hanem reménnyel telve várjuk, vajon milyen új és izgalmas helyre kerülünk ezúttal. Így bővítheted a tudásod, érdekes emberekkel találkozhatsz, új barátságokat köthetsz.

-          Bármilyen helyzetbe is kerülünk, próbáljunk megnyugodni, nem stresszelni. Ami történt, meg történt. Vonjuk le a tanulságot legközelebbre, és engedjük el.  Érdemes a megoldásra koncentrálni. Időt és energiát is spórolunk vele, kevesebbet idegeskedünk és a megoldásra is hamarabb rátalálunk.

-          Érdemes valami kreatív foglalkozást, hobbit keresnünk magunknak, ami megnyugtat és lefoglal. Bármi lehet, ami kreatív számunkra, ének, tánc, rajz, különféle kézimunkák. Nézzünk utána mi az, ami érdekel és türelmünk is van hozzá. Ne riadjunk vissza semmitől, még ha könyvírásról is van szó. Bátran próbáljuk ki magunkat benne. Ha nem tetszik, még mindig kereshetünk mást.
Az alkotásba fordított energiák nagyon jót tesznek a lelkünknek, sikerélményt ad, koncentrációt fejleszt. Egy idő után a sok mérgelődés, idegeskedés már feleslegesnek is fog tűnni, inkább az alkotás felé húz majd a szívünk.Képtalálat a következőre: „zenét hallgató ember”


      Végül néhány gyakorlat a pozitív gondolkodáshoz:

1.      Este, amikor lefekszünk, szánjunk rá 5 percet, hogy figyeljük a légzésünket, s közben gondoljuk végig mi volt aznap, ami remek volt a napunk során. Bármi lehet, valaki ránk mosolygott, átadták az ülőhelyet a metrón, vagy egy szép pillangót láttunk. Erőlködés nélkül, próbáljunk párat felsorolni magunknak.

2.      Reggel szintén 5 percet maradjunk még az ágyban és ébredezés közben, gondoljuk végig, milyen napot szeretnénk magunknak.
Pl.: Ma vicces napom lesz, sokat fogok mókázni a kollegáimmal. Vagy ma sikeres, elégedett napom lesz, mert teljesítem azt a feladatot, amit rám bíztak.
Bármi, ami aznapra fontos nekünk, fogalmazzuk meg.

3.      Bárhol, bármikor lehet játszani ilyesmit, én leginkább útközben szoktam, a metrón ülve/állva. Minél több jó dolgot felsorolni magunknak, ami jó az életünkben. A legapróbb tárgytól kezdve, bármi lehet. A hála nagyon fontos. Sokszor észre sem vesszük, hogy már régen megkaptuk azt, amire vágytunk. Érdemes naponta számba venni villámgyakorlatként.

4.      Ha valamilyen helyzet bosszant, akkor próbáljuk meg azonnal gondolatban az ellentétére koncentrálni. Például van egy idegesítő kolléga, akivel nehezen jövünk ki. Ahelyett, hogy ezen tépelődnénk, gondoljuk végig, milyen lenne, ha rendeződne a viszony, vagy nem is kéne vele találkozni. Gondoljunk arra, amire vágyunk abban a helyzetben.

5.      Ne feledkezz el magadról sem. Örömet okozni saját magadnak. Manapság mindenki felé meg akarunk felelni…ez akkora nyomás és oda vezet, hogy pillanat alatt a háttérbe szorítjuk a saját véleményünket, érzéseinket vagy igényeinket. Egy idő után nagyon feszültté tehet minket, ami mellett már nehéz pozitívnak lennünk. Úgy érezzük, semmit sem tehetünk, miközben millió felé kéne szétszakadnunk.
Próbálj meg kialakítani egy egyensúlyt, ahol a saját igényeid az elsők és csak utána jön az összes többi. Családban ez elég nehéz, de szeretettel és megértéssel, ha a tudatukra adod, mi az, ami neked is kell, akkor senki sem sérül. Magadnak is add meg, ami jár. Ha úgy érzed, pihenésre vágysz, hát pihenj, vagy ha kinéztél egy szép táskát, vedd meg.

A bűntudatot pedig iktasd ki az elmédből. Nem szenvedni jöttünk a világra, hanem minél több élményt megtapasztalni és tanulni. Ha folyton bűntudat mardos minket, akkor sehová sem jutunk.
Emberek vagyunk, akiknek szükségleteik, vágyaik vannak. Figyelj oda a lelked jelzéseire, mi az, amire vágysz és teremtsd meg magadnak. Mindent megérdemelsz, anélkül, hogy mást kéne megfosztanod tőle. Ne féltsd a többi embert, néha nemet is kell mondani, a saját érdekedben.
Végezetül pedig próbáljunk meg kevesebbet idegeskedni. Sokszor a helyzet nem annyira rossz, mint amilyennek mi látjuk. Hajlamosak lehetünk felnagyítani a problémáinkat. Bízz a saját erődben és az Univerzum gondoskodásában. A kettő együtt csodákra lesz képes. Magad is el fogsz rajta csodálkozni, hogy mennyire könnyedén mennek majd a dolgok, ha elkezded a pozitívabb gondolkodást.
 Készítette: Kárász Erzsébet


 Forrás: Osho munkái

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...