2016. december 5., hétfő

Mikulás történeteVannak helyek, ahol a gyerekek kitisztítják, kipucolják a cipőjüket. Ennek legendás eredetet tulajdonítanak. A télapót a germán mitológia főistenének-Odinnak- a tovább gondolt változatának tekintik, aki ajándékot oszt és büntet. Odin képes volt más világokba utazni, és új ismeretekkel bővíteni tudását. Mindig fehér szakállú idős ember formájában jelent meg, aki köpenyt és köntöst hordott. Félszemű volt, mivel egyik szemét felajánlotta a tudásért cserébe. Egyik szemével a való világot látta, a másik fekete szeme pedig a belső világra nézett. Volt neki egy fehér nyolc lábú lova, akit Sleipnirnek hívtak. Kezében pedig egy célt soha el nem tévesztő lándzsa volt. Ősi német néphagyomány szerint a gyerekek a rémisztően fagyos germán főisten, Odin nyolclábú lovának tettek ki csizmácskáikban a kémény mellé szalmát és répát, ő pedig hálából ajándékokat hagyott benne. Szent Miklós kultikus alakjának kialakulásában sokan ennek a kereszténység előtti Odin mítosznak a tovább hagyományozódását látják.Képtalálat a következőre: „Odin főisten”


A mikulás modern kultuszával kapcsolatban felmerül azonban egy másik ősi szokásnak a tovább élése, modern megjelenése. Ez pedig a germán és északi kultúrákban a téli napfordulóhoz, a mi naptárunk szerint december 21-hez kapcsolódó pogány ünnep, aminek egyik központi szereplője a Julbukk vagy Julbock, aki valójában egy ajándékot hozó kecske volt. Ennek az alaknak a finn változata a Joulupukki, akinek nevét felvette a finnek télapója.


Képtalálat a következőre: „julbukk”

A rómaiaknál december 17 és 24.-e között a pogány Szaturnáliát ünneplik, vigasságokkal, lakomákkal, tánccal, és főleg ajándékok átadásával. A Dunántúlon a közelmúltig élt a Miklós napi alakoskodás szokása, ami azt jelenti, hogy december 5-én este nők járták a házakat kifordított kabátban, sapkában, derekukon lánccal, arcukat pedig korommal kenték be A gyerekeknek szánt ajándékokat háti puttonyuk, illetve a karjukon logó vesszőkosár rejtette. Ajándékosztás előtt megkérdezték a szülőket, jók voltak-e a gyerekek, jól tanulnak-e és tudnak-e imádkozni. Ezt az ünnepséget a visszatérő téli nap, legrövidebb napjának tiszteletére, hogy így ellensúlyozzák a sötét időszak depresszióját.

Képtalálat a következőre: „miklós napi alakoskodás”

Ezt a szokást váltotta fel a Télapó megjelenése az 1950 es években Magyarországon.
A keresztény hagyományban Szent Miklósra emlékezünk, amikor megajándékozzuk egymást.
Szent Miklós a Lycia római provinciában fekvő Myra városának volt apátja, később püspöke.
I.sz. 270.március 15-én született Patarában, és i.sz.343.-ban, és december 6-án halt meg Myrában.
Szüleitől örökölt vagyonát szétosztotta a szegények között. Egy legenda szerint egy elszegényedett nemes embernek a három lánya prostitúcióra kényszerült mert nem volt hozományuk és nem tudtak férjhez menni. Miklós megsajnálta őket, és az éj leple alatt pénzt dobott be az ablakon. Három éven keresztül cselekedett így. Segítségének köszönhetően a lányok férjhez tudtak menni. A harmadik lány éppen a harisnyáját tette száradni a kályha mellé amikor a pénzzel teli erszény beesett a kéményen. Az apa kileste ki az ajándékozó, így tudták meg ki a titokzatos jótevő. Szent Miklós egyszerűen élt a nép között. Éhínség idején az egyházi vagyonból sokat áldozott a szegények étkeztetésére. Tanított és szeretetet hirdetett. Ez minden cselekedetében megnyilvánult.

Képtalálat a következőre: „szent miklós”

Sok egyéb történet is fűződik hozzá, mint például elrabolt gyermekek hazahozatala, tengeri vihar lecsendesítése, gabona sokasítása. A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg tetteiről.
A 19 századtól ünneplik Magyarországon a Mikulást. December 6-a Miklós napja. Ezen a napon megajándékozzák a gyermekeket, és a felnőttek is egymást. Mára ez nagyrészt a gyermekek ajándékozására szorult vissza. A Mikulás alakja mellett feltűnik a krampusz, akivel a rossz gyerekeket rémisztgették régen. Ő volt a Mikulás segédje. Egy-egy kultúrában feltűnnek a manók is, akik az ajándékokat készítik és segítik őt.
A Mikulás piros palástban, püspöksüvegben pásztorbottal jelenik meg, rénszarvas szánon jön, így hozza az ajándékokat.
Amerikában Santa Claus hozza a karácsonyi ajándékot, ő a Mikulás megfelelője és az északi sarkon él. A gyerekek tejjel és süteménnyel kedveskednek neki.

Láthatjuk, hogy a történet nagyon kusza, több szálon fut, egymásba fonódik. Népenként, koronként, vallásonként, családonként is változik. Ami összeköti őket az ősidőktől mind a mai napig, a közös ünneplés, az öröm, amit egymás megajándékozása is jelent, a közösségi szellem időkön, korokon, embereken átívelő áthagyományozása.

Képtalálat a következőre: „krampusz és mikulás”

Mikulás különböző elnevezései egyes országokban:
Angliában: Father Christmas, Santa Claus
Baszkföldön: Olentzero
Brazíliában, Peruban és Spanyolországban: Papá Noel
Dániában: Sinter Klaas
Finnországban: Joulupukki
Franciaországban: Père Noël
Horvátországban: Sveti Nikola, Božić Bata
Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, röviden:Sint
Japánban: Santa-szan (サンタさん), Hoteiosho (ajándékot hozó isten)
Kínában: Sengtan Laozsen (聖誕老人, pinjin:shèngdànlǎorén )
Marokkóban: Black Peter
Madagaszkár: Dadabe Noelynak
Lengyelországban: Mikołaj
Németországban: Nikolaus
Norvégiában: Julenissen
Olaszországban:  Babbo Natale
Romániában: Moș Nicolae
Szlovéniában: Sveti Miklavž, Božiče
Svédországban: Jultomten

Késztette: Csaplár Athéné
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...