2017. január 20., péntek

Hogyan szeresd a munkádat ?

Napjaink legjavát a munkánk teszi ki, sőt, legtöbbször a hétvégéinket is. Szinte alig marad idő a pihenésre, vagy kikapcsolódásra, ezért fontos, hogy az, amivel foglalkozunk, örömet is okozzon, vagy legalább ki legyünk békülve a helyzettel.
Dolgozni általában senki sem szeret. Nem feltétlenül a tevékenységgel van a probléma, hanem a korán keléssel, a sok túlórával, és gyakran túlhajszoljuk magunkat. Úgy érezzük, soha nincs vége, soha nincs megállás, nem szusszanhatunk egy percet sem. Folyton stresszben vagyunk, mert mindig van valami tenni való, valami sürgős. Még lebetegedni sincs idő, úgy is bejárunk dolgozni, mert nem engedhetjük meg, hogy hiányozzunk.
Nem is csoda, ha sűrűn betegek vagyunk, vagy hetekig nyűglődünk, mert képtelenek vagyunk kilábalni belőle.
A célunk az, hogy ahol dolgozunk, ott jól érezzük magunkat és ne terheljük túl magunkat, napközben pedig vidámak legyünk. Nem törvény, hogy aki dolgozik, az csak gondterhelt lehet és boldogtalan. Nem csak akkor van fontos munkánk, ha nagyon rosszkedvűek vagyunk és soha nincs szabadidőnk.
Manapság szinte elvárás minden felől, hogy panaszkodjunk, elfoglaltak legyünk és ne élvezzük, azt, amit csinálunk.
Én mégis azt kérdezem, miért ne lehetne jó hangulatban végezni bármiféle munkát? Miért ne lehetne jó kedvem, miért ne élvezhetném, amit csinálok.


Szuper dolog, ha valaki már mondjuk, kiskorától tudja mi a hivatása, mi szeretne lenni. De rengetegen vannak akiknek fogalma sincsen még pályaválasztás idején sem, hogy mit csinálna szívesen. Többek között én sem tudtam. Rémisztő is a gondolat, hogy 17-20 évesen kellene eldöntenem, hogy a következő 30-40 évben mit kell majd csinálnom. Nem annyira csábító a gondolat.
Sok kísérletezés és ötletelés után sem tudom még mindig teljesen hogy mi a hivatásom, és lehet nincs is egy életre szóló munka. A lényeg, hogy ettől függetlenül, próbáljunk meg egy olyan tevékenységet választani, amivel meg vagyunk elégedve hosszabb távon.
Folyamatosan fejlődünk mi magunk is, és az igényeink is változnak, így lehet, hogy néhány évig nagyon tetszik egy fajta munka, de aztán kezd unalmassá válni. Ilyenkor újra felül kell vizsgálni, mihez volna kedvünk, és meg kell próbálni megvalósítani.
Tehát első lépésként érdemes átgondolni, hogy mihez volna kedvünk, legyen szó bármiről, még ha szórólap osztogatás is az aluljáróban. Az a lényeg, hogy neked mi tetszik, mit csinálnál szívesen, és ezután próbálj meg azon a területen elhelyezkedni.
Először is ülj le, gondold végig, hogy milyen munkát szeretnél, mik az igényeid és írd le. Mindent vegyél bele, ne csak a fizetést, és magát a tevékenységet. Ne feledkezz el arról sem például, hogy helyileg hol legyen, mitől meddig akarsz dolgozni, milyenek legyenek a kollégáid, de még akár ennél részletesebben is belemehetsz. Fontos tényező lehet még, hogy mennyi felelősséget akarsz vállalni, szereted e a kihívásokat, vagy inkább a monoton munkák felelnek meg számodra. Minden embernek más az igénye, így ezt csak te tudod átgondolni.
Valaki imádja a pörgést, a kihívást, és van, akinek inkább a nyugodtabb munkák felelnek meg. Abszolút Rád van bízva, csak határozd meg mire vágysz.
Ha meghatározod a szándékodat-hogy milyen munkát akarsz-akkor az Univerzum és az energiák úgy kezdenek el rendeződni. Figyeld a környezetedet, mert láthatsz hirtelen neked tetsző hirdetéseket, jó ötleteket adhatnak az ismerőseid, akár a jelenlegi kollégáid is, amiből elindulhatsz arra, amerre akartál. Sosem lehet tudni, hogy ki és hogyan adja oda a megoldás kulcsát a kezedbe. Lehet, épp a jelenlegi főnököd mond egy olyat, ami beindítja a fantáziádat és neki állsz megvalósítani.


A jelenlegi munkahelyeden azért vagy, mert ezt szeretted volna. Te keresgéltél, aztán elmentél interjúra, és felvettek. Ha már nem felel meg az igényeidnek, akkor kezdj el másikat keresni,
de ne elégedetlenkedj, a panaszkodást is minimalizáld, mert ezzel nem az új jóra koncentrálsz, hanem csak erősíted a rossz érzésedet. Javíthatsz addig is a jelenlegi helyzeteden is, amíg beérik az új.
Gondold végig mi a nem jó most és fogalmazd meg, mit szeretnél, mi legyen az, ami javítana a mostani helyeden. Mi az, amit szeretnél addig is, hogy kellemesen teljen a fennmaradó idő.
Értékeld a mostani helyzetet egyelőre, vedd számba, hogy a mostani munkád mit ad számodra. Például jó a fizetésed, vagy jó kapcsolatod van a kollégáiddal. Új programokat tanulhattál meg, sok új tapasztalatot szerzel szakmailag, technikailag, rengeteg új helyzetbe csöppensz, amit meg kell oldanod. Ezek mind gazdagítanak téged és a tudásodat, ami a következő helyen a hasznodra válhat, így jobb érzéssel gondolhatsz a mostani munkádra is, mert mindenképpen hasznos a számodra.

Tipp: ha túl sok a munka, gondold végig, nem tudsz-e kiszervezni néhány feladatot, vagy nem végzel- e olyasmit, ami amúgy nem a te dolgod lenne, de valamiért rád maradt. Ilyenkor ezeket passzold szépen vissza annak, akié amúgy is lenne. Esetleg kérhetsz segítséget is, legalább addig, míg felzárkózol picit.

Vedd számba, mik azok az eszközök, amik segítenék a munkádat, és próbáld meg megigényelni.
Készíts tervet, hogy hogyan tudnál hatékonyabban haladni.
Sokszor az emberek még csak nem is jelzik a főnökség felé, hogy mire lenne szükségük a munkájukhoz, és így meg sem kapja. Már eleve úgy áll hozzá, hogy úgyse kapom meg. Pedig miért ne? A főnökség célja is az, hogy minden rendben legyen. A pozitívabb gondolkodás és a kommunikáció sokat számít.

Reggelente még mielőtt elindulsz, döntsd el mindig, hogy Ma Jó Napom Lesz! Élvezni fogom a napomat! Keress valami olyat a napodban, ami felvidít, és arra koncentrálj.


Például: Ma kapod meg a fizetést és így elmehetsz vásárolgatni, vagy délután fodrászhoz mehetsz. Aznap találkozol az egyik barátnőddel, vagy a pároddal.
Igazából akármit lehet találni, nekem a mostani kedvencem, hogy új kabátom van, és alig várom, hogy elindulhassak és felvehessem végre.
Máris máshogy indul a napod és másra koncentrálsz. Izgatottan várod azt a pillanatot, amit kiválasztottál.
Ettől függetlenül persze zajlik az élet a munkahelyen, lehetnek fennakadások, megoldandó feladatok. De ne vedd személyes támadásnak mindet. Ezek a cég dolgaihoz tartozó tevékenységek, amiket el kell végezni. Ezek csak feladatok, és nem a személyed elleni támadások.
Fogd fel könnyedebben a dolgokat.
Néhány tipp a hétköznapokhoz:
- Próbálj olyan munkát keresni, ami tetszik valamilyen szempontból.
- Fogd fel egyszerűbben a munkádat, ezek csak feladatok.
- Ne vegyél mindent a nyakadba, ami nem a te feladatod, utasítsd vissza finoman, ha túl sok lenne.
- Keress mindennap valami olyan eseményt, amit örömmel vársz a napodban és felvidít. Lehet ez bármilyen apróság, a lényeg, hogy jókedvvel várd.
- Díszítsd fel a környezetedet amennyire lehetséges olyan dolgokkal, amik tetszenek és jó rájuk nézni.
- Mellőzd a borús hozzáállást. Mint a „Biztos megint engem fognak leszúrni, biztos megint rossz lesz, biztos megint én kapom ezt a plusz feladatot…” stb. Még ha nem is vagy túl optimista, legalább ezeket az előítéleteket minimalizáld, amennyire tudod.
- Amikor már végképp úgy érzed, hogy eleged van és elfáradtál, vegyél ki egy nap szabadságot. Csinálj egy hosszú hétvégét magadnak, vagy akár hét közben és pihenj. Lustálkodj. Legalább 1 napot szánj magadra, amikor olyat csinálsz, amit élvezel. Pihensz, vagy fekszel, olvasgatsz, vagy filmezel pizsamában egész nap. Bármit. Kell a töltődés, hogy utána tudd folytatni a munkádat és ne borulj ki.
- Kerüld a negatív embereket, és akik panaszkodnak, mert hamar és nagyon lehúzhatják a hangulatodat és te magad is negatívvá válhatsz.  Keresd inkább azok társaságát, akik szinte mindig a jót látják mindenben.
- Barátkozz, ismerd meg a kollégáidat. Rengeteget tanulhatsz tőlük is, az étel receptektől akár programokig, szokásokig. Klassz dolog munka után mondjuk beülni egy teára vagy sütire egy kollégával és beszélgetni egyet.
- A munkádat végezd lelkiismeretesen, de ne feledkezz meg arról sem, hogy megjutalmazd magad. Ha sikeresen teljesítettél feladatokat, projekteket, akkor igen is megérdemled. Ha pedig legjobb tudásod szerint végzed a munkádat, elégedett lehetsz magaddal, mert megtetted a tőled telhetőt.
Ha úgy érzed, még többre vagy másra vágysz, fogj bele akár saját üzletbe. Sok fajta lehetőség akad, amihez kevés tőke kell, vagy épp szinte semmi. Ha a magad ura akarsz lenni, érdemes elgondolkodni és nézelődni a lehetőségek után.

Ha viszont számodra a tökéletes életmód, az, hogy eljársz dolgozni, mert olyat csinálhatsz, amit szeretsz, és jobb így a napirended, akkor törekedj arra, hogy megtaláld a számodra élvezetes munkát és fizetést és próbálj minél pozitívabban hozzáállni.
Olyan remek világban élünk éppen, hogy a lehetőségek száma végtelen. Szinte bármit meg lehet valósítani, bármilyen őrült ötletet, így ne rettentsen vissza semmi. Bármit is akarsz dolgozni, vagy létrehozni, vágj bele bátran!Forrás: Osho
            Abraham Hicks
            személyes tapasztalatok

Készítette: Kárász Erzsébet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...