2017. január 17., kedd

Téli bőrápolás természetes módon

" Bármi lehetsz,
bármit megtehetsz,
bármire szert tehetsz. "Tél van, hideg. Ez az idő nem csak a szervezetünket, hanem a bőrünket is megviseli. Ebben az időszakban még fokozottabban kell figyelnünk a rendszeres bőrápolásra.

A hideg idő rendkívül megviseli a szervezetünket, és a bőrünket is. Kezünk kiszárad, kirepedezik, arcunk érzékeny bőre kipirul. Igazán jó kozmetikai dolgokat kaphatunk a drogériákban bőrünk ápolására, de nézzünk szét inkább a konyhában.

A mézről már írtam, hogy mennyire kiváló hatású a bőrápolásban, mégis kimeríthetetlen téma. A méz önmagában is nagyon jó, de keverhetünk hozzá különböző olajokat is.

Olíva olaj:

„Egyél olívaolajat, és alkalmazd helyileg, mert 70 betegséget gyógyít, beleértve a leprát is.”
                                                 
                                                                                                                                /Mohamed próféta/


 Az olíva olaj már majdnem minden háztartásban megtalálható. Nem csak főzésre, de sütésre is kiválóan alkalmas. A bőrápolásban a mediterrán népek már nagyon régóta használják. Az olívát, már a Biblia is megemlíti az özönvíz kapcsán. Egy galamb olajágat vitt vissza Noé bárkájára, ezzel tanúsítva, hogy a vízözön után leapadt a víz. Azóta az olajágat a béke, és a jóakarat jelképének is tartják.
 A vad olajbogyókat, már a neolitikus ember is gyűjtötte, i. e. 8000 körül, és az őshazájának pedig Anatóliát tartják. Az viszont nem tisztázott,hogy hol kezdték el termeszteni.
A széles körben elterjedt nézet szerint elsőként a görög Kréta szigetén termesztették.  A legkorábbról fennmaradt olívaolaj amfóra i.e. 3500-ból származik, bár az olajfa termesztését körülbelül i.e. 4000 teszik. Más nézetek szerint elsőként a kánaániták sajtoltak olajat i.e 4500 körül, a mai Izrael területén. Őshazájában, a Közel-Keleten, Palesztina, Szíria és Irán területén már i.e. 4000-5000 éve termesztették ezt a fát, tehát tudatosan ültették a fákat. Már akkor sajtolták az olaját, melyet a táplálkozáson kívül bőrápolásra is használtak. Ezzel az olajjal szépítették az uralkodónők testét, ápolták az újszülöttek bőrét, és a halottaikat is olíva olajjal kenték be. Az olajfákról a Kr. e. 12. századból származó egyiptomi papiruszok tesznek először említést.
A görög mitológia szerint Zeusz annak az istennek vagy istennőnek ígérte oda Attikát, aki a leghasznosabb dolgot ajánlja fel. A bölcsesség és a béke istennője, Athéné nyert, aki az olajfát, illetve enyhet adó, tápláló olaját adta ajándékba. Athéné Athén istennője lett, és olajfáját a monda szerint, az Akropolisz szikláin ültették el.

 Napjainkban Olaszországból és Spanyolországból származik az olíva termelésének 98%-a. Nem csak ételek készítéséhez, hanem a természetgyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák ezt a növényt. Nem csak termésének és olajának, de levelének is gyógyító hatást tulajdonítanak. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, a beleket, és szabályozza az emésztési folyamatokat. Az olajfa leveléből készült tea lázcsillapító és vérnyomás csökkentő hatású, vírus ölő, de hatásos a malária ellen is.
Esszenciális telítetlen zsírsavakat is tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat.
Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok.

  A bőrre gyakorolt jótékony hatásai:

 -E-vitamin tartalma miatt regeneráló, ránctalanító hatású,

 -Antioxidáns tartalma miatt sejtregeneráló, öregedésgátló hatású,

 -Nyugtató hatású,

 -Megviselt bőr esetén látványos regeneráló hatású, a bőr felszínét puhává és simává teszi,

 -Heg- és sebgyógyító hatású,

- Narancsbőr kezelésére is nagyon hatásos.

Arcpakolások: 

 1. Bőr feszesítő pakolás készítéséhez keverjünk össze két kávéskanál mézet, egy mokkáskanál olívaolajat. Kenjük be az arcunkat, kezünket.
 Alaposan masszírozzuk be a bőrbe! Teljes test ápolására is használhatjuk, negyed óra elteltével pedig mossuk le!

 2. Készítsen krémet olívaolajból és pépesített avokádóból, majd vigye fel az arcára. Hagyja fent 20-25 percig, majd öblítse le. Ez az arcpakolás a bőr megfiatalítását segíti.

 3. Akinek száraz bőre van, használjon extra szűz olívaolajat éjszakai krémként. Vigyen fel egy kis olajat az arcára lefekvés előtt - reggelre bőre puha és rugalmas lesz.A konyhánkban nagyon sok értékes alapanyag található, amitől nem csak egészségesek, hanem télen-nyáron szépek és ápoltak lehetünk. Jó kísérletezést.
  Szeretettel: Athene


   Forrás :Megyeri Nikolett
               Wikipédia
              Teremtés csodái
              Gasztro ABC

Készítette: Csaplár Athéné
       


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...