2018. május 24., csütörtök

Vitaminok- Zsírban oldódó vitaminok

Habár a tél elmúlt, és nyár közeleg, mégis úgy gondolom, fontos a vitaminpótlásra ügyelnünk, ami a nyári hónapokban még sokkal könnyebben is mehet, mint a zord hideg napokon.

De mik is azok a vitaminok? Miért olyan fontosak a szervezet számára?

A vitaminok kis molekulatömegű, organikus (szerves) vegyületek, amik a szervezet számára igen kis mennyiségben, de rendkívül fontosak. 1912-ben Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vital amin-nak, vitaminnak. Felfedezési sorrendben először a C- vitamin, majd az A- vitamin, D- vitamin, K- vitamin, E- vitamin és végül a B- vitaminok következtek.

Kazimierz Funk ( 1884-1967)

A vitaminokat is, akárcsak a gyógyszereket, lehet túl adagolni. Ekkor már a nagy mennyiség nem javítja a szervi a funkciókat, sőt kedvezőtlenül hat az anyagcsere folyamatokra. Kialakulhat vitaminhiányos állapot is, a hypovitaminosis.
Ekkor jelentkezhet emésztési zavar, fertőzésekre és gyulladásokra való hajlam és fáradékonyság is. Károsan befolyásolja a vitaminok felszívódását és beépülését a dohányzás, ugyanis a dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része -kadmium- megköt egyes vitaminokat (főleg a C- vitamint). Az alkoholisták emésztőrendszere folyamatosan gyulladt, majd sorvad állapotban van, így elégtelen az emésztő- felszívó mechanizmusa. A fertőzések, fertőző betegségek, a gyulladásos állapotok, a gyakori hányásos és hasmenéses állapotok, és az élősködők jelenléte-mivel kivonják a maguk számára a vérből és a testnedvekből a számukra szükséges vitaminokat-, szintén gátolják a vitaminok felszívódását és beépülését a sejtekbe.

Torok gyulladás

A vitaminozott élelmiszerek és vitamintabletták nem mindig jelentenek garanciát arra, hogy elégséges vitamin szívódik fel a szervezetbe. Ha nincs szükség gyors, mesterséges vitamin pótlásra (pl. betegség, stressz, terhesség, túlterheltség, éhezés, kialakult hiányállapot miatt), akkor a vitamintabletták által a szervezetben vitamin - túlkínálat alakulhat ki, a bélcsatorna falában működő vitaminfelvevő mechanizmusok működése a túlkínálat miatt csökken, a vese és máj vitaminkiürítő funkciója pedig erőteljesen növekszik. Így amikor a feleslegesen bevett vitamin tabletták beszedését abbahagyjuk, az egyensúly felborul, és relatív hiány alakulhat ki az adott vitaminból vagy vitaminokból. A vízben oldódó vitaminokat naponta kell biztosítani a szervezet számára (lehetőleg természetes vitaminforrásokból), mert a vese kiüríti a felesleges mennyiséget, azaz a szervezet nem képez tartalékot belőlük. A zsírban oldódó vitaminok azonban raktározódnak, így kevesebb mennyiség is biztosítja a szükséges mennyiséget.

Vitamin tabletták

A-vitamin:

Az A-vitamint a látás vitaminjaként ismerjük, de fontos szerepet tölt be a bőr és nyálkahártyák épségégének megőrzésében is. Provitaminja a karotin, ami jelen van a színes főzelékfélében, a tojássárgájában, a vajban, a halolajban, a húsokban és a májban is.
Az A- vitamin véd a fertőzésekkel szemben, védi a hámsejteket (bőr, valamint a gyomrot, légutakat, bélcsatornát, belső üregeket védő nyálkahártya). A- vitamin hiányában farkasvakság (amikor szürkületben vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be), a bőr repedezettsége és szárazsága, illetve a haj korpásodása és a haj-köröm töredezése jellemző.
Hiányállapot akkor léphet fel, ha valamely súlyos betegség miatt hosszú ideig vénás infúziós táplálásra szorulunk, vagy ha zsír felszívódási betegségben szenvedünk. A- vitamin bevitelre a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek szedése mellett szükség lehet, a fogamzásgátló gyógyszereket szedő hölgyeknek azonban kevesebb A- vitamin felvételre van szükségük.


A-vitamin forrás

Túladagolás esetén: 

fejfájás,
hasmenés (vastagbél széklet)
bőr besárgulása,
bőrgyulladás,
ízületi fájdalom,
májkárosodás
magzat fejlődési rendellenesség
agynyomás fokozódás-fejlődés visszamaradottsága

D-vitamin:

A D-vitamin életfontosságú, csecsemő- és gyermekkorban az angolkór, öregkorban pedig a csontritkulás megelőzésében. A csontvelő vérképzéséhez, az immunrendszer jó működéséhez, a daganatok megelőzéséhez is szükséges, valóságos hormonszerű hatással bír az emberi szervezetben.
Csak az aktív D-vitamin tudja kifejteni hatásait, így fokozza a kalcium-ionok felszívódását a bélben, a csontképzést, a foszfátok és bizonyos aminosavak visszaszívódását a vesékben.
Hiánya egyben ízületi gyulladásra, ízületi merevségre való hajlamot, és görcskészséget eredményez, jellemző tünet lehet még a hátfájás, fogszuvasodás, fáradtság, levertség, és a haj fokozott hullása.

"O" láb

A D-vitamin hiánya gyermekkorban tarkótáji izzadást, kopaszságot, étvágytalanságot okozhat. Az angolkór különböző tünetei a: deformitások, a koponya ellaposodása, és deformálódása.
Tátongó nagy kutacs, kocka alakú koponya is kialakulhat.
Az alsó végtag elgörbül, „O” vagy „X” láb alakul ki. Rachitis-es csuklóduzzanat, a bordákon olvasószerű porcduzzanat látható, de, gerinctorzulások is jelentkezhetnek.

D- vitamin táplálék-forrás: leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő.

D-vitamin forrás

Érdekesség: Angliában, (mivel kevesebb a napfény és esős, ködös időben nő a D- vitamin igény) gyakori volt a csecsemők és kisgyermekek esetében a rachitis, melyek a csontok eldeformálódásával járt. D- vitamin pótlásával és megfelelő mennyiségű (és megfelelő időben való) napoztatással kivédhető ennek a kóros állapotnak a létrejötte.

A D-vitamin hiányos állapot megelőzésére Vigantol cseppet adnak a csecsemőknek, és gyermekeknek. 0-1 éves korig napi 1 Vigantol csepp ajánlott.

Napi 20 perc napozás (április-október) elég a napi D-vitamin szükséglet pótlására. Hiába vagyunk többet a napon, nem képződik több D-vitamin, a naptejek viszont gátló hatással vannak a vitamin képződésére.

Különösen figyelnünk kell a november 1-másrcius 30-ig tartó időszakra, hogy pótoljuk a szükséges D-vitamint.

Túladagolás:

vesekárosodás
csontosodási zavar
aortaszűkület
magas vérnyomás


E-vitamin:

Az E-vitamin antioxidáns hatású, fontos szerepe van a sejtfal, a hajszálerek és az izmok egészséges szerkezetének és működésének megőrzésében. A máj elzsírosodásával (és a máj mérgek okozta elfajulásától) szemben is védőhatást fejt ki. Az E- vitamin csökkenti a vér koleszterinszintjét, szerepe van a szaporodóképesség (spermaképzés, megtermékenyülés, magzatkihordás) folyamatában.

E-vitamin forrás

Az E-vitamin gyógyító erejét használják: 

meddőség
szexuális problémák
menstruációs zavarok
koraszülés
szív-és érrendszeri betegségek
bőrproblémák (hegesedések)
foglazulás

Az E- vitamin hiánya lassú sebgyógyulást, fáradékonyságot, izomtónus-veszteséget, és csökkenő nemi vágyat eredményezhet.

E- vitamin táplálék-forrás: a gabonafélék csíraolajában (tök vagy napraforgó), a zöld növényekben-főzelékfélében, a húsban, a májban és a tojásban, homoktövisben, szójában, csipkebogyóban, gesztenyében, dióban, mogyoróban, mandulában, mákban található meg.

K-vitamin:

A K- vitaminnak egyes véralvadás-aktív fehérjéknek az előállításában (szintézisében) van szerepe. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját is. K- vitamin hiánya esetén a vér protrombinszintje (véralvadási faktor) csökken és vérzékenység alakul ki, illetve spontán agyvérzés is felléphet, ezért profilaktikus adása a szoptatott csecsemőknek ajánlott.
Túladagolásával sárgaság, agyi károsodás jelentkezhet a vörös vérsejtek fokozott szétesése következtében.

K-vitamin forrás: zöld növények (kelkáposzta, borsó, fejes saláta, káposzta, paraj), tejtermékek, és máj, a sütőtök, a paradicsom, a paraj, kelkáposzta, káposzta, a lucerna, és a tengeri hínár.


K-vitamin forrás

Források:

  • http://taplalkozas.bioenergetikus.hu/vitamin.php
  • http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/131-erdekesseg-a-vitaminokrol.html#content
  • https://www.veol.hu/eletmod/ne-vigyuk-tulzasba-amit-a-vitaminokrol-tudni-erdemes-1819884/

Készítette: Galavics Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...