2018. június 11., hétfő

Kasvirág

A kasvirág az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő növény. A légúti, influenzaszerű, és aszmatikus megbetegedésekben óriási szerepe van. Nem csak az immunrendszer megerősítésében, de a kóros állapotok megelőzésében is nagy a jelentősége.
Hatékonyan alkalmazzák allergiás panaszoknál, nőgyógyászati fertőzéseknél, és bőrgyógyászati tüneteknél is. A daganatos betegségek gyógyításánál, a kemoterápiával is szokták kombinálni ezt a széles spektrumon alkalmazható, rendkívül hasznos gyógynövényt.


Növeli a hasznos Lactobacillusok számát a vastagbélben.
Antivirális és antibakteriális hatása sejtszinten működik, vagyis támogatja az immunsejteket és a falósejteket a szervezetbe hatoló káros organizmusokkal szemben. A fertőzésekért leginkább felelős Streptococcus baktériummal szemben igen hatékony a kasvirág echinakozid nevű hatóanyaga.
A növényben olyan hatóanyagok vannak, amelyek a legtöbb fertőzés leküzdésében aktívan részt vesznek. Egyik fő komponense, a poliszacharid sejtregeneráló és májvédő hatású. Ezt a növényi vegyületet alkalmazzák a daganatos betegek terápiájánál is.


A kasvirágban van még glikoprotein-tartalom, ami gyulladáscsökkentő és szövetregeneráló vegyület, és segíti a vírusok és fertőzések ellen fellépő fehérvérsejtek működését. Az Echinacea nagy arányban tartalmaz flavonoidot is, ami fontos gyógyhatású vegyületcsoport, így antioxidáns jellegének a szabadgyök-képződés gátlásában és a betegségmegelőzésben van fontos szerepe.

Története, származása

Népies neve: kúpvirág

A kasvirág (Echinacea) az őszirózsafélék, azon belül is az őszirózsaformák alcsaládjának egyik nemzetsége, tizenhét fajjal. Tudományos neve a görög 'echinos', azaz sün szóból származik. Elnevezése kettős találat, mert a virág közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít, másrészt utal arra is, hogy a virág, úgy, mint a sündisznó tüskéi, védelmet nyújtanak, mert segítségével szervezetünk ellenálló képességét jelentősen növelheti.


Az Egyesült Államok középső és keleti részének füves síkságairól származik. Európában egyes fajai dísznövényként terjedtek el, majd felfigyeltek gyógyhatásukra is. Általában július és szeptember között virágzó, évelő növény.
A kasvirágnak két gyógyászati célokra használt faja van: bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény.


Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.

A kasvirág története gyógyászati szempontból igen érdekes, hiszen hazájában majd két évszázadig nem kapta meg azt a megbecsülést, amit megérdemelt volna. Az utóbbi 100–150 évben kiderült, hogy számos indián nép használta gyógyászatában a kasvirágokat olyan betegségek, illetve mérgek gyógyítására, amikre legfeljebb csak placebóként hat, ezért a hódítók primitív babonaságnak tekintették. Szinte mindenütt gyógyították velük a kígyómarást és különféle mérges rovarok csípését (pedig ezekre nem hat).
A használatukra utaló első bizonyítékok az 1600-as évek sziú településeinek ásatásaiból kerültek elő. Továbbá kezeltek vele:
a sájenek ínygyulladásokat és szájfertőzéseket,
a krík meghűléseket, fogfájást és kólikát,
a dakoták bélbetegségeket, mandulagyulladást, veszettséget és vérmérgezést
az oglalák a meghűlések okozta gyulladásokat,
az omahák a vérmérgezéssel járó betegségeket,
a vinebégók az égéseket (és érzéstelenítőként is alkalmazták).

Figyelem !

A kasvirágnál pont az okozhat problémát, hogy egy igen komplex gyógyhatással rendelkező intenzív gyógynövényről van szó. Kúra előtt, javasolt orvossal konzultálni. A kasvirággal szembeni túlérzékenyeknél kismértékű szédülés vagy allergiás reakció jelentkezhet.
A különösen erős hatású természetes immunerősítőkkel azért is kell vigyázni, mert például autoimmun-betegségeknél az immunrendszer megerősítésével együtt a betegség okát is felerősíthetik, és súlyosbíthatják a tüneteket.
Állapotos és szoptatós kismamák részére a kasvirág fogyasztása szintén nem ajánlott.


Recept:

Tinktúra:

A felszedett gyökeret jól mosd meg, a vastagabbakat hosszában vágd ketté, aztán aprítsd fel, majd szárítsd meg, akár a radiátoron. Mikor teljesen átszáradt, a már előbb kávészem nagyságúra aprított gyökeret kávédarálón őröld meg, így jobban kivonható belőle a hatóanyag. Ezt aztán tedd egy kisebb befőttesüvegbe, és öntsd le jó minőségű, erős, legalább 45%-os pálinkával. Szoba hőmérsékleten, tehát inkább meleg és nem hideg helyen tartsd 10-14 napig, és naponta rázogasd meg. Utána tiszta vászonruhán vagy gézen szűrd át, öntsd sötét üvegekbe, és ebben tárold sötét helyen. Ebből kell elfogyasztani naponta háromszor 15-15 cseppet. Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott, ezért használata előtt kérd ki az orvos tanácsát!


Forrás:

  • https://femina.hu/egeszseg/tavaszi-meregtelenito-vizek/
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasvir%C3%A1g
  • http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/immunerosito-gyogynovenyek-kasvirag-homoktovis-ginseng/1533/

Készítette: Galavics Dóra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Élet és lélek

Élünk, mozgunk, alkotunk. Egy ponton meg kell tanulnunk önmagunkkal mint spirituális lénnyel azonosulni. Az Univerzumban minden energia. ...