2018. július 29., vasárnap

Gyógyvizek

Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind-mind elvesznének.”
Arany János

Itt a nyár, a strandolás időszaka. Magyarország nagyon szerencsés helyzetben van ilyen szempontból, hiszen nem csak a hideg úszómedencék, élménymedencék találhatóak meg, hanem hazánk szerencsés geológiai fekvésének köszönhetően a gyógyfürdők is. A meleg víz, már önmagbán is stresszoldó, nyugtató hatással bír.


Balneoterápiának hívják azt, amikor gyógyvizes kúrával regenerálódik vagy gyógyul az ember. A termálvizekben gazdag régiókba sokan nemcsak betegként utaznak, hanem megelőző és egészségmegtartó jelleggel is fürdőznek.

A gyógyászati célokra használt termál vizeknek, literenként minimum 1000 mg ásványi anyagot kell tartalmaznia. Amelyiknél nem bizonyította az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság a megfelelő gyógyhatást, az megmarad meleg vizű, 30 foknál magasabb hőmérsékletű termálvíznek.
Fontos, hogy a kúraszerű kezelésbe csak orvosi javaslatra, ne önkényesen vágj bele, és akkor is betartsd az utasításokat. Kisebb problémák esetén néhány látogatás is elég lehet. A Magyarországon feltörő gyógyvizek a következő bajokra valók.

Kéntartalmú gyógyvizek

A kéntartalmú gyógyvizek elsősorban reumatikus panaszokra, nőgyógyászati gyulladásokra jók. Egyik legismertebb gyógyhatása a pikkelysömörhöz kapcsolódik. Ebben a betegségben szenvedők számára kifejezetten ajánlott a kénes gyógyfürdő. Vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő hatása van. Kénes fürdők során javul az anyagcsere, élénkül a légzés, segít leküzdeni a szellemi, és fizikai fáradságot. 
Harkány
A Bükkalján, Bogácson és Mezőkövesden van ilyen fürdő, illetve Harkányban és Balfon. Enyhén kénes a Hévízi Tófürdő vize is.

Kloridos-sós vizek


A kloridos-sós vizek nőgyógyászati, bőrgyógyászati gondoknál jótékony hatásúak, lassítja bőrünk öregedési folyamatait, mivel fokozza a sejtek megújulását, és erősíti a kötőszövetet. Sóban gazdag vizek legtöbbjére jellemző, hogy a fürdőzés közben az esszenciális nyomelemek fokozzák a sejtek anyagcseréjét, tágítják az ereket, ezáltal egyfajta méregtelenítő hatást fejtenek ki. A sós vízben való fürdőzés tisztítja, kondicionálja a bőrt, gyulladáscsökkentő, szaru rétegfeloldó, bőrnyálkahártya fertőtlenítő,és hámosító hatása van.

Sárvár
Ilyen víz a Hanságon van, Debrecen és Hajdúszoboszló térségében, Sárváron, illetve Nyíregyháza-Sóstón.
Radonos termálvíz

A radon egy nagyon jól oldódó nemesgáz, aminek az „erejét” az általa kibocsátott alfa-sugárzás adja. Ettől nem kell megijedni, mert nagyon kis dózisokat jelent még a magasabb radon tartamú gyógyvizeknél is. A radioaktivitás káros hatásai tehát nem érvényesülnek itt. Fájdalom-és gyulladás csökkentő hatásáról ismert. Használhatjuk ivókúraként is. A szervezetbe került radon döntő hányadát szinte egyből kilélegezzük, a fennmaradó rész pedig négy nap alatt teljesen kiürül a szervezetből.

Bükk környékén, Egerben és Miskolctapolcán van ilyen gyógyvíz, emellett a Hévízi-tó is ilyen.


Alkalikus vizek

Az alkalikus víznél a nátrium, kálium és- hidrogén karbonát ionok a dominánsak. Ezeknek a vizeknek belsőleg nyákoldó, epehajtó, és savtúltengést megszüntető hatásuk van. Emésztőszervi és légúti panaszoknál is rendkívül jó. Vesekövesség esetén azonban kifejezetten tilos a használata. Ilyen fürdő van Balfon, Gyulán, Mezőtúron, Szolnokon és Szegeden.

Gyula
Földes-meszes tartalmú

A kalciumban és magnéziumban gazdag termálvizeket szív-, gyomor- és reumatikus panaszokra ajánlják az orvosok. Jó vizelethajtó hatással is rendelkezik, mely segíti a vesekő, és a vesehomok kiürülését. A kálcium a csontok, fogak szervetlen állományának fő építőanyaga, valamint részt vesz az idegrendszer működésében is. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás is.

 A magnézium nagyon fontos szerepet játszik az izmok-és a szív működésénél is. Emellett, a csontok növekedésénél, a fehérje-és szénhidrát anyagcsere folyamatokban is jelentős. Budapesten és környékén törnek fel a mélyből az ilyen jellegű gyógyvizek. A budai fürdők mellett Esztergomban és Székesfehérváron találhatóak meg.

Budapest Török fürdő

Szénsavas gyógyvizek

Többnyire üdítő formájában fogyasszuk, és kevesen tudják, hogy külsőleg, és gyógyászati célokra is alkalmasak. A vízben lévő szénsav buborékok hatására a bőrben lévő hajszálerek kitágulnak. Ennek hatására a vérnyomás és pulzusszám csökken, ezáltal javítva a szív teherbíró képességét.

Ebből következik, hogy elsősorban keringési zavarok, érszűkületek kezelésére alkalmazzák. Segíti az infarktus utáni rehabilitációt is. Kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre, hiszen nyugtató hatása van. Ezen felül a csontritkulás, és mozgásszervi problémáknál is kimutatták kedvező hatását. A Balaton környékén is fellelhetőek, így Balatonfüreden és Csopakon is ilyenben lehet mártózni.

Kehidakustány

Ellenjavallat:

A gyógyfürdőzésnek sajátos etikettje van, melyben a legfontosabb szabály, hogy a gyógyvíz igénybevétele előtt mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, akár "betegnek" érezzük magunkat, akár csak lazítani szeretnénk a fürdőben. A szakorvos ugyanis nemcsak abban tud segíteni, hogy melyik fürdőbe érdemes elmennünk az esetleges panaszainkkal, de arra vonatkozóan is adhat tanácsokat, hogy mennyi időt töltsünk a vízben, vagy éppen milyen más kezelést (masszázst, súlyfürdőt stb.) érdemes még igénybe vennünk.


Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyeknél egyáltalán nem javasolt a gyógyfürdőzés: a szív- és érrendszeri betegségben, szívelégtelenségben, szívritmus zavarban vagy túl szapora szívverésben szenvedőknek egyáltalán nem javasolt a meleg vízben való fürdőzés. Szívinfarktus után se fürdőzzünk három hónapig. A fürdőzés rossz hatással lehet akkor is, ha az egyébként krónikus betegségek akut, fellángoló szakaszában megyünk. Gyulladásos, lázzal járó betegségekkel egyébként se fürdőzzünk!

Források:


  • https://femina.hu/utazas/gyogyfurdok-hatasai/
  • http://termalonline.hu/gyogykezelesek/ezek-a-gyogyvizeink


Készítette: Galavics Dóra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20 Spirituális kérdés

Kedves Olvasók, Ian McKenzie kérésére megválaszoltunk húsz spiritualitással kapcsolatos kérdést, amiket a Matador Network-ön tett fel. Re...